De voorbereiding van een grote kunstdrager
Als je hier wat studie naar doet
moet je constateren dat schilderen een goede voorbereiding, zorgvuldigheid en veel tijd vergt. Houd er rekening mee tijdens je planning voor het aanleveren van je werk.
Het uiteindelijke schilderij, de kunstuiting is de kroon op het schilderij
Vaak wordt begonnen met het schilderen maar niet met een goede basis. Na enige tijd begint zonder een goede basis het verval van het kunstwerk
Velen geven aan dat houten panelen mits goed behandeld zeer lang mee gaan en een duurzaam alternatief zijn als drager van een kunstwerk.
Multiplex(het liefst met een Berkenfineer) of Masonite is gemaakt van een natuurproduct hout en reageert onder invloed van vocht. Het is het vocht wat vaak zorgt voor problemen.
Afmeting en dikte
Voor 1m2 is een minimale plaatdikte van 12 mm nodig. Voor grotere afmetingen kun je kiezen uit dikkere plaatdikten. Je kunt er ook voor kiezen latten achter de plaat te lijmen. Hierdoor wordt de constructie stijver en is je schilderij beter op te hangen of te plaatsen. Hoe harder de houtsoort van de latten hoe minder vochtopname.
Hieronder de te doorlopen stappen:
Schuren
Schuren(draag persoonlijke bescherming volgens voorschrift)
1. je moet het hout de verzelplaat licht nat maken; hierdoor komt de houtvezel omhoog en dan laten drogen.
2. schuren met watervast schuurpapier (bvd merk 3M waar ik zeer goede ervaringen mee heb) nr 120 en nr 240 gemaakt van aluminiumoxide of elektrokorund.
3. ontstoffen, schoonmaken en ontvetten
Verfen
let op de ruimtetemperatuur en temperatuur van het materiaal
werk volgens voorschrift van de verfleverancier, ventileer en gebruik de juiste peroonlijke bescherming
4. 1x gronden met grondverf alle zijden en kanten
5. 24 uur laten drogen (volgens voorschrift verffabrikant
6. 2e keer gronden met mensel van 50% grondverf en 50% aflakverf
7. 24 uur laten drogen (volgens voorschrift verffabrikant)
8. aflakken met 100% aflakverf
9. minimaal 24 tot 48 uur laten drogen
10. Hierna kun je naar behoefte doek of papier aanbrengen op de drager. Gebruik hiervoor een goede kwaliteit boekbinderslijm die zuurvrij is. Rol vanuit het midden met een fles je doek uit naar de zijkanten. Beplak de voor en achterkant van de drager met hetzelfde materiaal.
Je kunt ook kant en klare dragers kopen die zoals hiervoor beschreven zijn behandeld maar dit heeft natuurlijk een prijs.
heel veel succes
1 opmerking:
Dank je wel Homme,ik bewaar de info.
Vandaag ben ik van start gegaan met een "oud"groot doek. Een beetje geschuurd en witte olieverf gezet over de oude afbeelding. Dat schilderij wat jij in het ziekenhuis vond thuis horen!
Begin is er! groeten van Rini
Een reactie posten